Vla zoals oma het maakte 

Als je voor het zuivel vak staat in de supermarkt kan je een stuk of 20 soorten vla kopen, de plaatjes op de pakken zien er allemaal aantrekkelijk uit, de inhoud ervan is echter vlak en lijkt in de verste verte niet meer op onze oorspronkelijke vla gemaakt van eierdooiers maïzena suiker en melk. Kijk maar eens op de zijkant van een pak vla de ingrediënten lijst is lang en bevat veel aroma’s , kleurstoffen, suikers en vetten, en eerlijk gezegd het kan ook nauwelijks anders als zo een pak meer dan een week houdbaar is.

Helaas denken veel mensen dat vla maken een lastige klus is.. een groot misverstand, vla is supermakkelijk te maken.

Een kleine waarschuwing. Lik niet stiekem tussendoor aan de lepel of neem geen slok uit de kom in de koelkast want dan word je vla binnen no time dun! Onze enzymen van speeksel lossen namelijk bepaalde verbindingen op.. dus steeds snoepen met een schone lepel mag wel..

Vanillevla

1 liter volle melk, merg van 1 vanillestokje, 2 eierdooiers, 60 gram maïzena, 70 gram suiker

De melk 3/4 verwarmen en ondertussen van de overige ingrediënten een egaal papje maken. Als de melk lauwwarm is dit toevoegen en blijven roeren totdat de vla gebonden is. Van het vuur afhalen en in een fles of schaal doen, deze afdekken met een dop of folie om velvorming te voorkomen laten afkoelen in de koelkast maximaal 3 dagen houdbaar.

Chocolade vla

Zie recept vanillevla met toevoeging van 50 gram cacao en 30 gram gesmolten pure chocolade

Hopjesvla

1 liter volle melk, 2 eierdooiers, 70 gram maïzena, 70 gram donkere basterdsuiker, 1 kopje espresso, 1 theelepel buisman

De melk 3/4 verwarmen en ondertussen van de overige ingrediënten een egaal papje maken. Als de melk lauwwarm is dit toevoegen en blijven roeren totdat de vla gebonden is. Van het vuur afhalen en in een pot of schaal doen, deze afdekken met een dop of folie om velvorming te voorkomen laten afkoelen in de koelkast maximaal 3 dagen houdbaar.

Appelkaneelvla

Het recept van de vanillevla plus voeg aan de melk die je warm gaat maken een kleingesneden appel in blokjes toe. Aan het maizena eipapje voeg je een eetlepel kaneel toe en je gebruikt lichtbruine basterdsuiker ipv gewone. Verder maken zoals bij vanillevla staat beschreven.

Sinaasappelvla

2,5 dl sinaasappelsap, 2 eetlepels citroensap, 3 eieren gesplitst, geraspte schil van een sinaasappel, 10 gram maïzena, 60 gram suiker

De eidooiers met de suiker tot een romig lint kloppen. Maïzena binden met een beetje van het sap tot een papje en aan het eimengsel toevoegen. Het sap verwarmen en het papje toevoegen en op half vuur binden tot een vla van het vuur afhalen. Op dit moment vind ik de vla al heel lekker en zou je deze afgekoeld kunnen eten. Afdekken met een folie om velvorming te voorkomen. Met de eiwitten erbij is het een soort van luchtig toetje.

De eiwitten stijfkloppen en door de afgekoelde vla spatelen en serveren.

20180522_201245-01.jpeg

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Caroline schreef:

  Ik denk dat de vla een aantal minuten echt moet koken. Helaas had ik een maizenasmaak aan de vla.

  Like

  1. ingrid3220 schreef:

   Ja dan heb je iets niet juist gedaan ze moet lekker romig smaken en mooi dik zijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s