Wonderpan

In dit tijdperk van alle comfort in de keuken te hebben van allerlei elektrische klop, bak, snij, hak, stoom, frituur apparaten grijp ik graag naar mijn wonderpan uit de jaren 60.

Opgedoken op marktplaats voor een habbekrats bak ik daar jarenlang de lekkerste omacakes mee op het gas, zelfs op kampeervakantie gaat de wonderpan mee. Eigenlijk is het de voorganger van de airfryer en de hete luchtoven maar dan zonder stekker en met de nostalgie van het vlammetje net niet te hoog of te laag zetten. De geur van roomboter cake die na een half uurtje het huis in stroomt, de dikke plakken cake het liefst nog warm oppeuzelen. U snapt ik ben verliefd en tegelijk diepbedroefd om deze pan, want de binnenpan is versleten, er zit na honderden ronde cakes gebakken te hebben een gaatje in de vorm en het kijkgaatje van middeleeuws plastic is kapot een glas erover houd nu de luchtcirculatie nog gesloten… maar er is een nieuwe uitvoering te koop dus die staat op het lange verlanglijstje van gewenste keuken apparaten.   wonderpan.nl

Oma’s cake 

200 gram bloem, zakje bakpoeder, 4 grote eieren, 200 gram witte basterdsuiker, 200 gram zachte roomboter, merg van 1 vanillestokje, boter om in te vetten en vers paneermeel om de vorm te bestrooien.

Eieren met de suiker kloppen tot een dik romig geheel. De zachte boter toevoegen samen met de gezeefde bloem en het vanillemerg en het bakpoeder. Het beslag in de ingevette en met paneermeel bestrooide vorm scheppen.

De wonderpan op het gas zetten op het kleinste pitje de eerste 10 minuten op hoog vuur, daarna terugzetten naar laag vuur 30 minuten en de laatste 10 minuten weer op hoog vuur mooi donkerbruin bakken.

Of in een voorverwarmde heteluchtoven 50 minuten bakken op 165 graden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s